keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Linux Live-CD:n poltto ja testaus

Tehtävänä oli otsikon mukaisesti ladata jokin Linuxin käyttöjärjestelmä ja polttaa se levykuvana CD:lle, muistitikulle tai vastaavalle. Tämän jälkeen ohjelman toimivuus tuli testata jollain muulla kuin koulun labraluokan tietokoneella.

----------

Live-CD:n poltto

Aloitin kotitehtävänteon tiistaina 21.1.2014 noin klo 22 omalla Acer Aspire V3-571 läppärilläni. Latasin Xubuntun 32-bittisen iso-tiedoston koneelle kotitehtävälinkin kautta. Tämän jälkeen tutkin Googlen avulla, millä ohjelmalla polttaa liveromppu. Löysin Ubuntu Suomi -sivuston, jolla selostettiin Windowsille asennus kohta kohdalta. Latasin sivuston suositteleman InfraRecorder-ohjelman, jolla polttaa levykuvia. Poltto onnistui.



Live-CD:n testaus

22.30 avasin vanhemman läppärini (hp Compaq 6720s), jolla testata romppua. Pelkäsin käytössä olevan koneeni puolesta, joten päätin hoitaa testaamisen vanhalla ja hitaalla koneellani, jonka sekoaminen ei olisi haitaksi.



Xubuntu käynnistyi ongelmitta, mutta herjasi heti alkuun, ettei nettiyhteys ole käytettävissä. Hiiri ja näytönohjain toimivat moitteettomasti, sillä kursori liikkui ja kuva oli hyvä, mutta nettiyhteyttä ei tosiaan ollut valmiiksi määritetty.Tutkin asiaa hyvän aikaa ensin ilman ohjeita, ja sitten Googlen haulla, kunnes löysin Ask Ubuntu -sivustolta käyttäjän irrational John vinkin tarkistaa, että ajuri on varmasti aktivoitu. Eipä ollut...



Aktivoin ajurin päävalikosta System Settings > Additional Drivers > Activate, joka löysi langattoman verkon samantien. Lisäsin vain salasanan, ja netti lähti toimimaan. Kirjaimet toimivat normaalisti, mutta suurin osa erikoismerkeistä oli ihan sekaisin. Esimerkiksi -:n sijasta tuli / ja _:n sijasta ?. Tätä ongelmaa en kuitenkaan lähtenyt vielä ratkomaan.



Suljin Xubuntun ja testasin vielä, että Vista lähtee normaalisti käyntiin. Kaikki oli ennallaan, joten testi toimi täydellisesti. Huomasin myös, että kuutisen vuotta vanha läppärivanhukseni tuntui toimivan paremmin Linuxilla! Koko härdelliin kului lähes kaksi tuntia tiedonetsintöineen kaikkineen.

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti