keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Linuxin komentorivi

Tehtävänä oli tutustua kolmeen itselle uuteen komentoon komentorivillä ja raportoida tulos.

----------

Yleisesti komentorivin käytöstä

Aloitin tehtävän teon 29.1.2014 noin klo 19. Ihan ensimmäiseksi harjoittelin oppitunnilla käytyjä komentoja pwd, ls, cd, mkdir, nano, cp, mv ja rm. Alkuun komentorivin käyttö tuntui oudolta ja pelottavaltakin, sillä minun oli hyvin vaikea hahmottaa tapahtumia ilman näkyviä muutoksia. Niinpä operoin tällä kertaa työpöydällä, jotta näin konkreettisesti koko ajan, mitä mikäkin komento sai aikaan. Komentorivin käyttö osoittautui itse asiassa melko helpoksi, kun ymmärsin kunnolla perusidean.

Uusien komentojen testaaminen

1. date & cal
Täysin uusia komentoja etsiskelin netistä ja testailin vähän kaikenlaista innostuessani. Kaikkia en rehellisesti sanottuna osannut käyttää pelkän lyhyen ohjeistuksen kanssa, mutta löysin toki useammankin yksinkertaisen komennon testattavaksi. Ensimmäisenä niistä mainittakoon yksinkertaiset date ja cal. Date näyttää päivämäärän ja kellonajan, cal taasen kalenterin meneillään olevalle kuukaudelle. Testin lomassa huomasin, että Xubuntuni elää UTC-aikaa, mistä johtuu aikaisemmissakin screenshoteissani näkyvä väärä kellonaika.


2. history
History-komento listasi kaikki tekemäni komennot siihen asti numerojärjestyksessä. Kuvassa näkyykin, mitä kaikkea olin leikkinyt Linuxilla siihen asti. :D

3. clear
Komentorivi alkoi olla jo turhan täynnä tekstistä, joten päätin kokeilla clear-komentoa. Odotetusti se pyyhki komentorivin tyhjäksi, ja pääsin aloittamaan puhtaalta pöydältä.


4. df
Testasin myös df-komentoa, joka listasi tietoa levytilasta; paljonko tilaa on käytetty, paljonko sitä on vielä jäljellä numeroina sekä prosentteina sun muuta. Tästä muun muassa näkee, että muutama ottamani screenshot vie 16GB muistitikustani 1% tilaa, ja että tikkuni löytyy media-kansion alta.

5. man -k hakusana & man komento
Man-komentoja kehotettiin testaamaan, joten kirjoittelinkin komentoriville man -k clear, joka avasi listan komennoista, joissa on mainittu clear joko nimessä tai kuvauksessa ja kerrottu lisäksi, mitä komento tekee. Näppärä apuväline! Vielä tarkempaa selitystä toiminnoista saa käyttämällä man-komentoa, kuten itse kokeilin näpyttämällä komentoriville 'man date'. Kunnon manuaali aukesi.

Että näin. Testailin tosiaan hyvin yksinkertaisia komentoja. Vaikeampia sitten jatkossa, kun oppii käyttämään komentoriviä paremmin.


Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti