maanantai 3. helmikuuta 2014

Komentorivi-ohjelmia ja lokien tutkailua

Tehtävänä oli asentaa kolme itselle uutta ohjelmaa komentorivin kautta ja testata niiden toimivuus. Lisäksi tuli listata oma unelmien 'apt-get install' -rivi, eli kaikki ohjelmat, jotka asentaa koneen käyttöönoton yhteydessä. Myös lokimerkintöjä tuli tutkiskella ja aiheuttaa lokiin yksi onnistunut sekä yksi epäonnistunut merkintä, joita yrittää analysoida.

----------

Shutter
Ensimmäiseksi asensin koneelleni Shutter-kuvankaappausohjelman komennolla 'sudo apt-get install shutter'. Lataus onnistui ja ohjelma toimi, kuten odotinkin.


Krita
Tämän jälkeen lähdin kokeilemaan, suostuisiko aiemmin mainitsemani Krita-niminen piirto-ohjelma asentumaan komentorivin kautta. Yllätys yllätys, asennus onnistui! Aiemmin kohtaamani ongelma taisikin olla Software Centerin versiossa.


Last.fm
Seuraavaksi halusin testata, löytyykö Last.fm-musiikin seuranta- ja kuunteluohjelma Linuxille komennolla 'apt-cache search last.fm'. Selasin listaa ja huomasin lupaavalta kuulostavan lastfm-ohjelman, jonka asensin. Testatessa huomasin, että kyseinen ohjelma on täysin identtinen Windowsin vastaavan kanssa.


qBitTorrent
Koska Krita ei periaatteessa ole minulle aivan uusi, päätin testata vielä jotain muuta ohjelmaa. Kohteekseni pääsi qBitTorrent, joka lähti toimimaan. Kokeilin ladata Ubuntun torrentin, joka lähti latautumaan ilman ongelmia.


Unelmien 'apt-get install'
sudo apt-get install libreoffice vlc krita kaffeine lastfm qbittorrent amarok

Hirveän montaa suosikkiohjelmaa minulla ei Linuxille ole, mutta kyllä niitä muutama löytyi. Lista ehkä pitenee jatkossa, kun tutustun useampiin uusiin ohjelmiin.

Onnistuneen lokimerkinnän tutkiminen
Avasin lokin komennolla 'sudo tail -F /var/log/auth.log'. Onnistuneen lokimerkinnän sain yksinkertaisesti päivittämällä saatavilla olevien pakettien listan komennolla 'sudo apt-get update'. Lokissa on tosin onnistunut merkintä myös lokin avaamisesta, mutta tutkitaan päivityskomentoa.


xubuntu sudo: xubuntu : TTY=pts/1 ; PWD= /home/xubuntu ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/apt-get update

Lokimerkinnän alkuosa on vähän epäselvä. Sudo taitaa tarkoittaa ns. etukomentoa, ja sen tilalla voi olla myös esimerkiksi root.
PWD= /home/xubuntu tarkoittaa sijaintia. Tässä siis ollaan xubuntu-käyttäjän kotihakemistossa.
USER=root tarkoittaa käyttäjän olevan pääkäyttäjä, jolla on valtuudet muuttaa koko tietokoneeseen vaikuttavia asetuksia.
COMMAND=/usr/bin/apt-get update kertoo käytetyn komennon, tässä tapauksessa siis apt-get update.

Epäonnistunut lokimerkintä
Epäonnistunutta lokimerkintää en live-cd:llä onnistunut saamaan, vaikka kuinka yritin miettiä. Sudon jättäminen pois esimerkiksi ohjelmien asennuksesta taikka jo koneelta löytyvän ohjelman uudestaan asennusyritys eivät jättäneet lokiin merkintöjä, enkä muutakaan keksinyt. Live-cd on tällaisessa käytössä aika rajallinen.

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti