sunnuntai 23. helmikuuta 2014

SSH-palvelimen asennus ja testaus

Tehtävänä oli asentaa ssh palvelin ja testata sen toimivuus. Tätä varten tuli luoda testikäyttäjä. Lisäksi piti valita kolmesta tehtävästä jokin, joista itse valitsin lokien tutkailun.

----------

SSH palvelin
Ensimmäiseksi loin testikäyttäjän sofia komennolla ”sudo adduser sofia”.


Tämän jälkeen päivitin ohjelmistopakettien listan komennolla ”sudo apt-get update”. Seuraavaksi vuorossa oli ssh palvelimen asennus komennolla ”sudo apt-get install openssh-server”.


Sitten vain testaamaan! Komentona toimi ”ssh sofia@localhost”. Salasanan syötön jälkeen totesin kaiken toimivan, kuten kuuluu. Lopetin session komennolla ”exit”.


Onnistuneen kirjautumisen lokimerkintä


Feb 23 18:21:41 xubuntu sshd[7365]: Accepted password for sofia from 127.0.0.1 port 60384 ssh2
Feb 23 18:21:41 xubuntu sshd[7365]: pam_unix(sshd:session): session opened for user sofia by (uid=0)

Rivillä ensin näkyy päivämäärä ja kellonaika, jolloin toiminto tehtiin. Live-cd Xubuntuni elää edelleen UTC-aikavyöhykkeellä, oikeasti kello siis oli 20. Seuraavana olevasta xubuntusta en ole aivan varma. Live-cd:n käytön takia tietokoneeni nimi on xubuntu, joten merkintä saattaa tarkoittaa sitä. Sshd viittaa todennäköisimmin ssh-yhteyteen, perässä olevasta numeroyhdistelmästä en osaa sanoa. Loppuosa kertoo suoraan, mitä on tapahtunut. Ensimmäisellä rivillä esimerkiksi käyttäjän sofia salasana on hyväksytty. 127.0.0.1 tarkoittaa localhostia, ja port 60384 luultavimmin porttia, josta kirjautuminen on tehty. Ssh2 merkityksestä en osaa sanoa. Seuraavalla rivillä näkyy, että sessio on avattu ssh-yhteydellä, perässä olevasta uid=0 merkinnästä en tiedä.

Epäonnistuneen kirjautumisen lokimerkintä
Epäonnistuneen ssh-kirjautumisen saadakseni laitoin väärän salasanan palvelimelle kirjautuessani.


Feb 23 18:27:56 xubuntu sshd[7628]: pam_unix(sshd:auth): authentication failure; logname= uid=0 euid=0 tty=ssh ruser= rhost=localhost user=sofia
Feb 23 18:27:58 xubuntu sshd[7628]: Failed password for sofia from 127.0.0.1 port 60410 ssh2

Ensimmäisenä jälleen päivämäärä ja aika, mahdollisesti tietokoneen nimi ja ssh-yhteys. Seuraavasta rimpsusta en ole varma. Auth taitaa olla lyhenne sanasta authentication, joten mahdollisesti tuo tarkoittaa ssh-yhteyden todentamista, siis salasanan kysymistä. Seuraavaksi rivillä näkyykin, että on tapahtunut virhe todentamisessa. Loppuosa meneekin aikalailla arvailuksi. Palvelimena localhost ja käyttäjänä sofia ainakin näkyy rivillä viimeisenä, olisikohan sitä ennen näkyvä tty=ssh mahdollisesti viittaus ssh-yhteyteen. Muista en osaa yhtään sanoa, mutta huomaan, että muutama tieto rivistä puuttuu (logname ja ruser). Seuraavalla rivillä näkyy suoraan, että käyttäjä sofia on syöttänyt väärän salasanan.


Lähteet:
  • Karvinen, Tero: Oppitunti 2014-02-13, Työasemat ja tietoverkot -kurssi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti